Μόλυβδος 
(λατινικά: Plumbum) με χημικό σύμβολο Pb 

Μέταλλο  με ατομικό αριθμό 82 και ατομικό βάρος 207,2. Έχει θερμοκρασία τήξης 327,5 C° και θερμοκρασία βρασμού 1740 C°. Το ειδικό του βάρος (πυκνότητα) είναι 11,3gr/cm3.

Όταν κόβεται έχει κυανόλευκο χρώμα, αλλά εξασθενεί σε γκρι όταν βρίσκεται στον αέρα και σε γυαλιστερό ασημί όταν βρίσκεται σε υγρό. 

Φυσικός μεταλλικός μόλυβδος δεν έχει βρεθεί στη φύση. Ο μόλυβδος προέρχεται από ορυκτά μεταλλεύματα κυρίως γαληνίτη (PbS) με συνηθέστερες προσμίξεις με άργυρο, χαλκό, βισμούθιο και σίδηρο.  Δευτερογενή ορυκτά του μολύβδου είναι ο κερουσίτης (PbCO3) και o αγγλεσίτης (PbSO4), τα οποία βρίσκονται σε πολλές γεωγραφικές θέσεις της γης.

Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα γιατί τόσο η διαδικασία της εξόρυξής του όσο και η κατεργασία του ήταν απλή. Ανακαλύφθηκε το 7000π.Χ. από τους Μέσους Ανατολίτες και είναι ένα από τα σημαντικά μέταλλα στη ζωή του ανθρώπου σε συνδυασμό με το χρυσό, το ασήμι, το χαλκό και τον κασσίτερο. Παρέχει μοναδική προστασία από τη ραδιενέργεια. Ενώ χρησιμοποιείται εκτενώς λόγω της ελατότητάς του και της αντίστασής του στη διάβρωση, οι χημικές του ιδιότητες το ανάγουν σε σύγχρονο μέταλλο. Οι χρήσεις του σήμερα είναι περισσότερο επικεντρωμένες στην ενέργεια και την προστασία : προστασία από την ραδιενέργεια, υποβρύχια καλώδια ενέργειας και επικοινωνίας, μπαταρίες αυτοκινήτων, μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, συσσωρευτές ενέργειας.

ανακυκλωση μολύβδου
Μόλυβδος

    Στον 21ο αιώνα ο μόλυβδος παραμένει αναντικατάστατος. Η παγκόσμια κατανάλωση μολύβδου ξεπερνά τους 11 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο. Στις ΗΠΑ το 80% της ζήτησης προέρχεται από ανακύκλωση ενώ στην Ευρώπη η δευτερογενής παραγωγή καλύπτει το 60% της ζήτησης.

    Οι μπαταρίες μολύβδου (αυτοκινήτων, βιομηχανιών κλπ) βρίσκονται στην πρώτη θέση των καταναλωτικών προϊόντων που μπορούν να ανακυκλωθούν παγκοσμίως. Το 90% της παγκόσμιας κατανάλωσης μολύβδου χρησιμοποιείται σε προϊόντα που μπορούν να ανακυκλωθούν και για τον λόγο αυτό, ο μόλυβδος έχει τον υψηλότερο ρυθμό ανακύκλωσης από όλα τα συνήθη μη σιδηρούχα μέταλλα.

    Η ανακύκλωση του μολύβδου συνεισφέρει σημαντικά στην αειφόρο ανάπτυξη εξοικονομώντας μη ανανεώσιμους φυσικούς πόρους και μειώνοντας τις εκπομπές αερίων ρύπων. Πάνω από το 50% της συνολικής ποσότητας μολύβδου που χρησιμοποιείται παγκοσμίως προέρχεται από ανακύκλωση. Ο μόλυβδος κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανακυκλωμένων υλικών σε παγκόσμια κλίμακα.

    Ο ανακυκλωμένος μόλυβδος διατηρεί τα αρχικά τεχνικά χαρακτηριστικά του χωρίς να υποβαθμίζεται η ποιότητά του. Η ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου είναι επιτακτική ανάγκη.

μολυβδος
Σύμβολο :
Pb
Ατομικός Αριθμός :
82
Ατομική Μάζα :
207.2amu
Σημείο τήξης :
327.5 °C
Σημείο βρασμού :
1740.0 °C
Αριθμοί Πρωτονίων/Ηλεκτρονίων :
82
Αριθμοί Νετρονίων :
125
Κρυσταλλική Δομή :
Κυβική
Πυκνότητα :
293Κ & 11,36 g/cm3
Χρώμα :
Υποκύανο